interton logo

A visszaemlékezéseket szokás úgy kezdeni, hogy az eltelt időszak, jelen esetben 25 év, milyen hosszú idő, egy emberöltő, egy korszak, satöbbi, satöbbi. Nem tudom, hogy 25 év sok-e vagy sem, ezt mindenki döntse el maga. Azt viszont tudom, hogy 1990. december 12.-én szüleim alapítottak egy vállalkozást, amely a mai napig prosperál, audiovizuális cégcsoporttá nőtte ki magát és jelenleg több mint 30 embernek és családjának biztosít megélhetést. Nekem ez számít, és nem az idő.

 

1990-ben járunk. Semmilyen szempontból nem ideális környezet a cégalapításhoz. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy az INTERTON klasszikus kényszervállalkozásként indult. Az alapítók (merthogy kezdetben nem tisztán családi cégként indult az INTERTON, volt BEAG-os kollégák, barátok közösen hozták létre) szakemberek, mérnökök lévén, az addig felhalmozott tudásukat kívánták áttenni olyan működési formába, amelyből biztosítva érezhették a megélhetésüket. Édesapám minden tudását, 30 évnyi tapasztalatát, szabadalmait, korszakalkotó ötleteit, édesanyám - szintén villamosmérnöki végzettségével - méréstechnikai ismereteit és a 25 év alatt összegyűlt tudáshalmazát tette a cégbe.

 

Igen, megélni is meg kellett valamiből, de az alapítás elsődleges célja a tudás továbbvitele és annak érvényre juttatása volt. És az, hogy tovább alkothassanak az elektroakusztika területén. Pusztán azért, mert ehhez értettek a legjobban.

 

És a kerék elkezdett forogni. Eleinte lassan, apró munkákkal és sikerekkel, később egyre több és nagyobb szabású feladattal.

A 90-es évek végére az INTERTON családi tulajdonba került, bátyámmal közösen mi is beszálltunk a „ringbe”. Ez óhatatlanul - és szerencsére - magával hozta a frissítést, az operatívabb cégvezetést, amihez szüleinknek, bevallottan, se túl sok kedvük, se tapasztalatuk nem volt. De nem is gond, így legalább egyre jobban a szakmai feladatokra koncentrálhattak, és az unokákra. ;o)

És szép lassan nőtt tovább a vállalat, egyre markánsabb szerepet kapott a vizuáltechnikai águnk, egyre több nemzetközi audiovizuális gyártó képviseletét kaptuk meg. Édesapám 25 éves szabadalmán alapuló, erősen irányított vonalsugárzó család, az IVS márkanév alatt öltött kiforrott testet. Elindult a nagy sikerű, a szakmai tudás megosztását célzó INTERTON Egyetem kezdeményezésünk és a vizuáltechnikához szorosan kapcsolódó digitális kreatív üzletágunk.

 

A folyamat 2015-ben ért fordulóponthoz: megalakult az INTERTON Group, amely több gazdasági társaságot tömörít magába. Ezek a társaságok működtetik tevékenységünk öt különböző területét: a rendszerépítést, a disztribúciót, az IVS gyártását és forgalmazását, digitális kreatívok gyártását és az INTERTON Egyetemet.

 

Nem célom e rövid kis összefoglalóban részletes kronológiát adni az INTERTON Group állomásairól, az egy másik írás tárgya lesz. Sokkal inkább a vállalatcsoport legbelsőbb motorját, legalapvetőbb mozgatórugóját próbálom meghatározni: a tudást, a szakértelmet és a szakma szeretetét. Van szerencsém édesapámmal nap, mint nap együtt dolgozni. Látom és tapasztalom - és itt nem leszek szerény - kiemelkedő tudását, (már-már) zsenialitását, amelyet néha még a legelismertebb külföldi szakemberek sem értenek. Szüleimtől azt tanultam, hogy ezzel a tudással lehet csodákat építeni, nagyszerű dolgokat alkotni. Olyanokat, mint például az összes ma ismert és elterjedt akusztikai modellező szoftvert megelőző, saját fejlesztésű RaSTI modellező programunkat, a KLTE (ma Debreceni Egyetem) rendkívül speciális aula hangosítását, a Debreceni Stadion komplex audiovizuális rendszerét, vagy éppen a nemrég megújult Keleti pályaudvar korszakalkotó hangos utas tájékoztató rendszerét.

 

Az INTERTON Groupban ezt a szemléletet visszük tovább. Ez határozza meg a jövőnket. Ez különböztet meg bennünket másoktól. Ezért működünk 25 éve.

 

Budapest, 2015 december

Balogh Géza
INTERTON Group

rendszerepites disztribucio ivs digitalis-kreativok interton-egyetem
Az 1990-ben létrehozott INTERTON Group hang-, fény-, színpad-, vizuál- és vezérléstechnikai rendszerek tervezésével, kivitelezésével és karbantartásával, valamint az ezekhez szükséges világszínvonalú termékek kereskedelmével foglalkozik.
Az INTERTON Group saját fejlesztésű és gyártású hiperkardioid vonalsugárzója, az IVS, a visszhangos terek hangosításának egyik legfejlettebb eszköze a világon.
Az INTERTON Group szakmai, szervezeti és jogi értelemben is felkészült a magánjellegű, vállalati, önkormányzati és állami megbízások teljesítésére, Magyarországon és külföldön egyaránt.
Büszkék vagyunk rá, hogy vállalatcsoportunkat Magyarország piacvezető hang-, fény- és vizuáltechnikai vállalatai között tartják számon.

Kapcsolat

 • INTERTON Group
 • Címünk:
  1119 Budapest, Major utca 63.
 • Telefon:
  +36 1/371-2040 (Munkaidőben hívható)
 • Fax:
  +36 1/371-2041
 • E-mail:
  info@intertongroup.com
 • Hírlevél

Adatvédelmi tájékoztatónkat az alábbiak szerint érheti el.